Politika plagijata

Komentar u Jutarnjem listu (5. 4. 2012., str. 30); klikni na sliku niže za povećanje ili downloadaj prijelom u pdf formatu.

Oglasi

6 Responses to Politika plagijata

 1. Dubravka kaže:

  U zemlji u kojoj se djecu već u školi uči “snalaziti” postupak suca Pešutića je gotovo opravdan. Rezultati ankete “Jeste li svjedočili prepisivanju na državnoj maturi?” pokazuju da je gotovo 63 posto anketiranih svjedočilo.
  http://drzavna-matura.com/index.php?topic=370.96
  Naravno, normalno bi bilo ribu početi čistiti od glave.

  • Postupak suca Pešutića je možda razumljiv, ali opravdan ne bi smio biti ni “gotovo”.
   Hvala na informaciji o ovoj anketi, iako se radi o malom i nekontroliranom uzorku.
   Pročitao sam u časopisu Nature od 5. siječnja 2012. da je na jednom velikom i reprezentativnom uzorku u SAD utvrđeno da je 41% američkih studenata na sveučilištima priznalo da je barem jednom u životu plagiralo neki svoj rad. Ako je takva statistika u zemlji u kojoj se prepisivanje i nečestitost zarana i oštro sankcioniraju, možemo samo zamisliti kako bi ta statistika izgledala kod nas.

   • Dubravka kaže:

    U mojoj prvoj rečenici ima puno ironije.
    U “barem jednom u životu” i “redovito” ima puno razlike.
    Kako sam u sustavu obrazovanja s relativno dobro razvijenim vezama s bivšim i sadašnjim učenicima iz više škola imam informacije iz prve ruke i o pisanju maturalnih testova i o pisanju redovnih testova. Spomenuta anketa koju sam prvi put vidjela prije dva dana je to samo potvrdila.

   • Shvatio sam ironiju na oba mjesta, ali u ovim stvarima ironiji nema mjesta.
    Još jednom hvala na komentarima.

   • blabla kaže:

    Zapravo, kod nas bi moglo biti manje. Ali ne zato što smo pošteniji, nego zato što naši studenti manje radova moraju pisati od američkih studenata 😀

 2. Luka kaže:

  Pomalo nezgodna formulacija (dno trećeg stupca): “Pešutić […] ‘velik dio znanstvenih radova na našim sveučilištima prepisan, pa zbog toga nitko ne odgovara.’ Nažalost čini se da je sudac Pešutić u pravu.” Imajući pred očima koliki ugled u našem narodu znanstveni rad i visoko obrazovanje ima, lako si mogu zamisliti da će većina čitatelja pomisliti da je Pavel htio reći da je Pešutić u pravu što je ekskulpirao Đabića, a ne, što smatram da je Pavelova intencija, da je Pešutić u pravu SAMO u tome da je velik dio znanstvenih radova kod nas plagiran. Na niskoj razini komunikacije kakva vlada našim javnim prostorom takve se rečenice, više-manje iščupane iz konteksta, rabe da bi se obezvrijedila autorova pozicija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: