Hrvatska znanost je nemjerljivo loša

Na portalu index.hr objavljen je alarmantan članak o lošem stanju hrvatske znanosti. Sažetak članka glasi:

HRVATSKI znanstvenici su lijeni, ne objavljuju svoje radove, ne zadovoljavaju svjetske kriterije i ne surađuju s kolegama u inozemstvu.

Na koncu se navode neki podaci o rangiranjima hrvatskih instituta i sveučilišta koji podaci zavode na krivi trag.  Kao što je ispravno primijetio Saša Ceci na portalu Connect, “GR iliti global ranking po kojem je Sveučilište u Zgb-u 330. (a IRB 1078.) u svijetu mjera ukupne produkcije radova (koja je ugrubo to veća što je više znanstvenika na određenoj instituciji) i nije mjera izvrsnosti. Indikatori znanstvene izvrsnosti (koje također treba uzimati s ogromnim grumenom soli) su NI iliti normalized impact (Splitsko, pa IRB, pa tek onda Zagrebačko) i ER iliti excelllence rate (IRB, Splitsko, Riječko, pa tek onda Zagrebačko).”

Ono što mene više brine jest sljedeće. U procjeni kvalitete znanstvene produkcije u Hrvatskoj ne uzimaju se u obzir razlike među pojedinim područjima. Uvjeren sam, međutim, da postoje značajne razlike između npr. prirodnog i biomedicinskog područja s jedne strane te društvenog i humanističkog područja s druge strane. Ove potonje su u osobito lošem stanju jer nema obveze publiciranja u međunarodno relevantnim časopisima i prezentiranja na međunarodno relevantnim znanstvenim skupovima, znanstvene knjige koje su u humanističkim znanostima potrebne za napredovanje slabo su ili nikako recenzirane, financirali su se dubiozni projekti na netransparentan način itd.

Jednom riječju kazano: znanstvenici koji rade u drugim područjima nemaju pojma o tome koliko je loše stanje u društvenim i humanističkim znanostima, a bojim se da ni domaći policy- i decision-makeri nisu potpuno svjesni koliko su nam zaostale društvene i humanističke znanosti.

Na koncu jedna slutnja: očekujem da će u idućem periodu, osobito pred novim sastavom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, upravo djelomični krivci za stanje u društvenim i humanističkim znanostima lamentirati nad lošim stanjem u tim znanostima, tvrditi da je krivac nedostatno financiranje i tražiti više novaca. Međutim, krivac za stanje u društvenim i humanističkim znanostima nije nedostatno financiranje, nego njihova zatvorenost, parohijalnost, relativizacija međunarodnih kriterija valorizacije znanstvenih rezultata i zamjena istih umrežavanjem.

3 Responses to Hrvatska znanost je nemjerljivo loša

  1. Inače, NI i ER pokazuju nešto što je meni, običnome građaninu bilo već prostim okom vidljivo. A kao osoba koja komunicira sa znanstvenicima iz društvenih i humanističkih znanosti diljem svijeta putem interneta i koja, osim poznanika, vrlo često kontaktira i autore omiljenih mi knjiga i članaka moram reći da uopće ne mogu naći riječi za “amaterizam” koji vlada na Filozofskom u Zagrebu. Jedno je kad znanstvenik nema nevjerojatne ambicije ili sposobnosti, ali ova da-ne-kažem-što ne ide u tu kategoriju. Ukratko, hvala Vam profesore što pišete da pojasnite neke stvari.

  2. Svoje shvaćanje nekih uzroka stanja u kojemu se nalazi naša znanost izložio sam malo detaljnije na nedavno održanoj međunarodnoj radionici hrvatskog ogranka mreže Scholars at Risk. Tekst izglaganja na engleskom jeziku može se naći na mom engleskom blogu.

    • Upravo sam pročitala Vaš govor koji izvrsno opisuje situaciju, ali
      ja bih kao novinar bila spremna spekulirati o stvarima za koje imamo puno indicija, ali koje se ne mogu baš tako lako dokazati. Ono što se Vi napisali drži se činjenica i pokazuje očita poskliznuća sustava. To, naravno, Vama i Vašem položaju dolikuje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: