Štrajk zbog slanja zakona u proceduru

Sindikat Akademska solidarnost najavljuje štrajk zbog toga što MZOŠ i dalje ustrajava na slanju prijedloga triju zakona – zakona o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištu – u saborsko čitanje. U ponedjelajk 23. svibnja 2011., Jutarnji list zamolio je dvoje zaposlenika Filozofskog fakulteta da iznesu svoja gledišta o opravdanosti štrajka. U prilog štrajku govorila je redovita profesorica s Odsjeka za komparativnu književnost, dr. Andrea Zlatar, moja negdašnja profesorica čije sam kolegije iz godine u godinu s velikim zanimanjem pohađao, protukandidatkinja Damira Borasa za mjesto dekana Filozofskog fakulteta, te istaknuta članica sindikata Akademska solidarnost. S druge strane, ja sam bio upitan jesam li protiv štrajka i bih li rekao nekoliko riječi o tome, što sam pristao učiniti. Budući da prilog nije dostupan na mrežnim stranicama Jutarnjeg, stavljam ga ovdje u pdf formatu.

Na portalu Connect razvila se zanimljiva rasprava u vezi s nekim stavovima iznesenim u tom prilogu. Komentari se mogu pročitati u cijelosti, iako  imena i prezimena autora komentara neće biti vidljiva posjetiteljima koji nisu članovi Connecta. Doduše, autorstvo nekih komentara moglo bi se zaključiti iz pozornog čitanja.

Usput, danas je izašao i članak u Slobodnoj Dalmaciji u kojemu se, makar neizravno, potvrđuje teza o koruptibilnosti malih i zatvorenih akademskih sredina. Članak počinje ovako:

Akademska zajednica samo je preslika društva i u njoj ima i nepotizma i korupcije, kao i u cijeloj državi. Uvođenje reda je, stoga, poželjno. Primjerice, iako to nisam osobno doživio, poznato je da se na nekim fakultetima i kod nekih profesora trguje ispitima. Ima i drugih nepravilnosti i primjera akademske korupcije, recimo, po principu “ja tebi objavim rad, ti mene postaviš za dekana”.

Nadam se da će u članku spomenuti antikorupcijski projekt koji Zagrebačko sveučilište uskoro potpisuje s Europskom komisijom polučiti rezultate, odnosno da neće biti samo teoretiziranje o korupciji i mjerama za njegovo suzbijanje, nego će dovesti do praktičnog suzbijanja korupcije.

Oglasi

2 Responses to Štrajk zbog slanja zakona u proceduru

  1. ivan kaže:

    Današnja izjava vijeća FF-a govori o “kamapanji blaćenja akademske zajednice”. Pretpostavljam da to ima veze s člankom iz JL i/ili raspravom na Connectu. 😀

    • Možda, ali vjerojatnije ima veze s izjavama ministra Fuchsa o “marginalcima” te s televizijskom izjavom Žarka Puhovskog da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu “imamo desetke ljudi koji ne bi trebali biti profesori”, o čemu se prije koji mjesec vodila velika rasprava na Fakultetskom vijeću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: