Ateizam u kršćanstvu

Globusu od 29. listopada 2010. objavljen je prilog o europskoj studiji vrednota koja je pokazala, između ostaloga, da se u proteklih deset godina broj deklariranih rimokatolika u Hrvatskoj smanjio za 6%, da je broj vjernika ostalih vjeroispovijesti porastao za 2%, te da je broj ateista porastao za 5%. Uz to, statistika pokazuje da je broj građana koji nemaju nikakvo povjerenje u Crkvu porastao s 5% and 11%, dok je broj onih koji imaju veliko povjerenje u Crkvu pao s 44% na 34%.

Na str. 30 Ivica Šola, teolog i kolumnist Glasa Slavonije, komentira ovo istraživanje. U svom pronicljivom komentaru Šola daje odličnu dijagnozu današnjeg problema Rimokatoličke crkve: “Jedini pravi problem koji Crkva ima nije sociološki mjerljiv, jer se radi o duhovnoj agoniji, o, da se poslužim Blochovom frazom, problemu ‘ateizma u kršćanstvu’.” Cijeli tekst može se pročitati ovdje.

Ovdje bih uputio i na recentni tekst američkog filozofa i ateista Daniela C. Dennetta, autora knjige Breaking the Spell  (prevedeno na hrvatski pod naslovom Kraj Čarolije, Jesenski&Turk, 2009.), napisan u suradnji s kliničkom socijalnom radnicom Lindom LaScola, pod naslovom “Preachers Who Are Not Believers”, u kojemu razgovaraju s pet anonimnih protestantskih svećenika o tome kako su izgubili vjeru u Boga. Taj vrlo zanimljiv i poučan tekst može se skinuti i pročitati ovdje.

(EDIT 29.11.2010.: Više o tekstu Dennetta i LaScole može se naći u postu Ateizam u kršćanstvu 2)

2 Responses to Ateizam u kršćanstvu

  1. Dario Hrupec kaže:

    Da, zanimljivo.

    Podsjetilo me na nedavno pročitani roman češkog pisca Ivana Klime Posljednji stupanj prisnosti (Hrvatsko filološko društvo, 2006) o evangelističkom svećeniku kojem se urušava sustav vrijednosti i konačno gubi vjeru u Boga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: