Zvijezda Zlatka Sudca

U Večernjem listu od ponedjeljka 13. rujna 2010. objavljen je veliki intervju sa Zlatkom Sudcem, “hrvatskim karizmatikom”. U opremi intervjua u tiskanom izdanju, u izdvojenom okviru, stoji slika dvaju certifikata i karta neba s jednim mjestom zaokruženim. U okviru, između ostaloga, piše:

No posebno će za njegove poklonike biti zanimljiva informacija da je međunarodna organizacija za registar zvijezda i istraživanje zviježđa novu zvijezdu, koju je otkrila na nebu, nazvala imenom Zlatka Sudca te je uvrstila u popis nebeskih tijela i dostavila dokumentaciju s koordinatama. Zvijezda se nalazi na rubu Mliječne staze, u zviježđu Lacerta (Gušterica), RA 22h 30m 1s, D 43′ 46″.

Možda bi za Sudčeve poklonike mogla biti zanimljive i sljedeće informacije. Sudeći prema certifikatu reproduciranom u novinama, ova “međunarodna organizacija za registar zvijezda i istraživanje zviježđa” jest International Star Registry, što je privatna tvrtka u Saveznoj državi Illinois, koja po cijeni od 54$ prodaje certifikat u kojemu se tvrdi da određena zvijezda nosi određeno ime (koje god uplatitelj izabere). U cijenu ulazi i mogućnost izbora sazviježđa u kojoj se nalazi dotična zvijezda. Na živopisnom se certifikatu navodi i da će imenovanje zvijezde biti pohranjeno u specijalnom registru u Švicarskoj.

Naravno, radi se o “prodavanju magle” koju jedino potpuni neznalice mogu shvatiti ozbiljno – a takva je vjerojatno većina obožavatelja Zlatka Sudca i čitatelja Večernjeg lista – dok malo inteligentniji klijenti ISR-a na to vjerojatno gledaju kao na zafrkanciju kojom će razveseliti bližnjega ili kao na reklamu među lakovjernima. Spomenuti registar u Švicarskoj možda i postoji, no on je potpuno bezvrijedan. Jedina organizacija koja je ovlaštena imenovati zvijezde jest Međunarodna astronomska unija (International Astronomical Union), koja je nadležna za katalogizaciju zvijezda. Nije zgorega pogledati na stranicama Unije što kažu o mnogobrojnim upitima ljudi koji bi htjeli da se zvijezde zovu po njima, s često postavljenim pitanjima i odgovorima.

Tkogod bio autor teksta u okviru, vjerojatno novinar koji je vodio intervju sa Sudcem, on pokazuje posvemašnju neobrazovanost kad piše da je spomenuta organizacija za registar zvijezda “otkrila novu zvijezdu”, kao da se zvijezde samo tako otkrivaju i kao da po otkriću čekaju da se javi netko čije bi ime ponosno nosile, a ne da se sustavno katalogiziraju prema strogim pravilima i preciznoj alfanumeričkoj nomenklaturi.

Inače, koordinate spomenute zvijezde nisu potpune, kako su navedene u okviru uz intervju i koliko se dade razaznati iz reprodukcije certifikata, jer je deklinacija zvijezde navedena kao 43’46”, dok nedostaju lučni stupnjevi. Međutim, da bismo ostali u sazviježđu Gušterice, možemo pretpostaviti da je deklinacija zvijezde zapravo 43°46′, ali onda nam nedostaju lučne sekunde. No vjerojatno je posrijedi zvijezda službenoga imena GSC 3212:2191 (ili, prema drugom katalogu, PPM 63012), s koordinatama RA 22h 30m 06.19s D 43°46’13.59″. Naime, to je najveća zvijezda u blizini, magnitude 9.81, što znači da ju se može vidjeti sa srednjim teleskopom, jer ljudsko oko ne vidi zvijezde iznad magnitude 5.

Kakve novine, takav narod; kakav narod, takvi svećenici…

Oglasi

12 Responses to Zvijezda Zlatka Sudca

 1. danko kaže:

  Dragi Pavel

  Ispod je mog dostojanstva komentirati, a to znaci dati i moje ime, u Vecernjem ili slicno, pogotovo kada je u pitanju sarlatanizam prve kategorije, da ne kazem na granici kriminala. Ulazim u komentare sa slicnim ili istim kao samo proglaseni Isus. Ovdje mogu samo izraziti svoje gadenje onom sto nasi mediji prenose.

 2. dario kaže:

  Pavel, izvrstan tekst.

  Ispod dostojanstva bi bilo raspravljati sa Sucem i njegovim poklonicima. No, po meni, nije ispod dostojantva reagirati na sveprisutno prodavanje magle (konkretno, na novinara Večernjaka). Štoviše, mislim da bi to trebala biti obaveza znanstvenika.

  Bojim se da na takve tekstove iz Večernjaka ne nasjedaju samo potpune neznalice. Broj neupućenih je, nažalost, ogroman.

  Volio bih, zato, vidjeti tekst ovog bloga u nekom od idućih tiskanih izdanja Večernjaka, kao reagiranje čitatelja. No, to je vjerojatno nemoguć događaj.

  • Slažem se da je obaveza znanstvenika i intelektualaca općenito reagirati na primjere prodavanja magle, ali gdje to učiniti a da to dopre do šireg čitateljstva?
   Kao što kažeš, vjerojatnost da Večernjak objavi ovaku vrstu reakcije čitatelja je infinitezimalno malena. I naravno, ne radi se samo o Večernjaku. Dnevni tisak nam je žalosna kombinacija šturih vijesti, pristranih komentara, jeftinog senzacionalizma i martketinga, u kojoj se svaka stotina riječi koja ne spada niti u jednu od navedenih kategorija odmah mjeri u centrimetrima reklamnog prostora. Spomenut ću ovdje jedan primjer s Jutarnjim listom.
   9. lipnja izašao je poveći prilog o novim ateistima. Mnoštvo komentara na mrežnim stranicama Jutarnjeg i Facebooka, uglavnom onih negativno intoniranih, počivalo je na posvemašnjem nerazumijevanja temeljnih pojmova koji su se javljali u članku. Stoga sam napisao jedan kratak tekst “O teizmu i ateizmu” u kojemu sam pokušao na vrlo jednostavan način objasniti te temeljne pojmove. Tekst sam poslao dobronamjernoj novinarki koja je radila izvorni prilog, a ona me zamolila me da ga skratim na 1000 znakova. To sam učinio jednom, pa još jednom na 600 znakova, jer su postojali izgledi da se tekst objavi kao dnevni komentar. Svoj sam tekst ogolio “do kosti”, ali na kraju je netko od urednika zaključio da to zapravo nije tekst prikladan za novine.
   Dabome da nije! Shvatio sam to kao kompliment i integralnu verziju teksta stavio ovdje na blog.

 3. danko kaže:

  Zaboravio sam reci da se treba kontaktirati novinar, slazem se apsolutno s time. To i radim u takovim slucajevima. Nazalost momentalno sam u inozemstvu pa ne mogu tako reagirati.

 4. Aurelija kaže:

  Bolje da je potrosio 54 dolara na (zvjezdanu) maglu nego na ilegalne supstance. Napreduje!

  • dario kaže:

   Od davnina su vračevi koristili razne “supstance” kako bi pospješili svoje vizije. Samo to nekad nije bilo ilegalno. Ovim današnjima nije lako.

 5. Brand Manager kaže:

  Kao prvo, slažem se o neinformiranosti i ne stručnosti naših novina. S druge strane ne mogu a ne primjetiti da kritizirate Suca, a da se nitko nije potrudio upoznati ga kao osobu. Sve vaše presumpcije koje imate o njemu, proizlaze iz medijskih objava iz “treće ruke”. I dok neke šikanirate i ismijavate, druge, dijametralno suprotne i jednako neobjektivne prihvaćate, budući da potvrđuju vaše, ni na čemu objektivno utemeljene teze. Dozvolite si priznati da čovjeka zapravo ne poznajete. Upoznajte ga osobno i vidjet ćete zaista kakva je osoba, ali i tada treba biti svjestan vaših subjektivno obojenih stavova, koji uvelike onemogućavaju donošenje objektivnog zaključka o čovjeku. Ne ulazim u znanstvene rasprave jer za to nemam gabarite, ali zadržavam se na medijskom senzacionalizmu, tvrdeći da svi koji imate stavove o ljudima koje ne poznajete, zapravo ste žrtve tih istih senzacionalista čije tekstove i priloge čitate. Rekli bi indijanci: ne možeš govoriti o čovjeku dok ne proživiš barem 6 mjeseci u njegovim mokasinama.

  Posjetite blog g. Suca http://www.velecasnisudac.com/ ili još bolje, vaš kolega znanstvenik Davor Pavuna ima svoje komentare o Sucu na ovom linku
  http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrika/99
  Bilo kako bilo, osobni kontakt ništa ne može zamjeniti, pa vam kao znanosti sklonim ljudima, predlažem da empirijski provjerite kakvoću karakternih osobina g. Suca, prije nego počnete temeljiti svoje hipoteze na pristranim dedukcijama bez valjane i objektivne premise. Sad će neki reći da zapravo nitko ne može imati objektivan stav o karakteru pojedinca, a ja ću dodati, onda je ispod časti znanstveniku raspravljati na takav način, budući da se “spušta na nivo” onih s kojima raspravlja.

  • Hvala na komentaru.

   Vezano uz vašu tvrdnju da “sve naše presumpcije o Sudcu proizlaze iz medijskih objava iz treće ruke”. Postoje medijske objave iz prve ruke, a to su intervjui. U redu, i intervjui znaju biti kraćeni i modificirani od urednika, ali ipak možete dosta zaključiti o čovjeku koji daje intervju, a iz nekoliko različitih intervjua dobivate potpuniju sliku. Recimo, Sudčeva tvrdnja kako već godinu i pol čita stručnu literaturu iz područja neuroznanosti, lingvistike, medicine, političkih znanosti, ekonomije, filozofije itd. u meni odmah izaziva skepsu, jer dobro znam koliko predznanja i truda zahtijeva razumijevanje jednog znanstvenog članka iz bilo koje od tih disciplina. Netko tko je spreman takvu izjavu dati u intervjuu zacijelo pokušava sebe puku prodati za vrlo pametnu osobu, zaboravljajući pritom da postoji mali broj stručnjaka u nekom od tih područja kod koga će takve izjave izazvati efekt suprotan od onoga kojemu se Sudac nadao. Nadalje, postoje Sudčeve knjige i CD-i. CD nisam slušao, ali oprema vrlo snažno sugerira da se radi o osobi vrlo sklonoj estradizaciji. Knjigu sam prolistao i učinila mi se neprobavljivom, iako dopuštam da je to stoga što nemam želudac za vjersku literaturu. Na Sudčevom blogu ne nalazim ništa što bi proturječilo navedenoj procjeni. No, dobro, dopuštam mogućnost da bi osobni kontakt mogao promijeniti moju sliku o Sudcu. Nabolje ili nagore.

   Što se dr. Pavune tiče, njegove izjave vezane uz Zlatka Sudca zaista mi nisu jasne. Zaključak na najbolje objašnjenje je da se radi o onome što se na engleskom naziva “publicity stunt”.

 6. Brand Manager kaže:

  Zahvaljujem se na brzom i iscrpnom odgovoru. Kao dodatak na dr. Pavunu, imam detaljniji tekst istog, koji će malo više razjasniti neke stavove, biografiju i znanstvene paradigme dr. Pavune. Malo mi je vjerojatno da se radi o publicity stuntu, budući da je ovaj tekst zapravo u skladu s onim što gospodin Pavuna inače izlaže, otkad je kod nas medijski eksponiran.

  http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrika/124/davor-pavuna-kolumna

  Naime, premda su njegovi afiniteti prema religioznim temama i poimanjima suprotni vašima, uvjeren sam da im (kad ga se na “znanstven” način pita) pristupa sa znanstvenog gledišta, što je u najmanju ruku zanimljivo za razmatranje. To je jednom prilikom i činio na jednom (kvazi)znanstvenom skupu na koji je bio pozvan – isprike – ne mogu se sjetiti kojem, ali ako želite “prokopat ću” i pronaći – a nije na odmet ni da ga sami kontaktirate? Volio bih čitati članak o tom susretu na vašem blogu 🙂

  Slažem se s vama da čitanje knjiga ne pretpostavlja razumjevanje i da znanost ne možemo svesti na literaturu, ali ako vas mogu citirati, naveli ste da je Sudac rekao da već godinu i pol dana čita literaturu – ništa više od toga. I ja, na primjer, skladam,slikam i kiparim već neko vrijeme bez akademske naobrazbe. Kad me ljudi pitaju što radim, uredno odgovorim. Ipak, neki bi moji prijatelji svakako iz ove moje izjave izvukli zaključak da se “pravim pametan”. Ovakav zaključak dolazi s nepoželjnom primjesom njihovih presumpcija koje uzrokuju grešku u dedukciji. Da su dalje pitali, odgovorio bih da se time bavim kao hobijem i da se ne stavljam rame uz rame s I.Lackovićem ili Mozartom. Dakle, potrebno je to “ekstra” pitanje. Osobni susret upravo to omogućava.

  S druge strane, nekako nema smisla da sebi gradi kult ličnosti pojedinac koji promovira jedan drugi kult ličnosti – Boga.. Ostavljam ovu izjavu kao tezu vrijednu propitivanja i iskrenog socijalnog empirizma.

  Ipak, svi smo skloni pristranosti – osim toga, i sami ste primjetili da vjerska literatura u vas uzrokuje intelektualnu žgaravicu. Sjetih se onih trash američkih serija, u kojima “skinu” sa slučaja policajca koji ima osobni problem s jednom od osoba u slučaju. Dakako da je ovo vaš blog i apsolutno pravo imate iznositi svoje stavove, nego je poanta osvrta na znanstveni patos cjelokupnog izlaganja, za koji mi se čini da ga je, čini mi se, kompromitirala vaša averzija prema liku i djelu g.Suca i općenito vjerskih pitanja.

  S jedne malo osobnije note, ako mi dopustite, predložio bi znanstveniku u vama da se odvaži na putovanje u “paralelni svemir” produhovljene znanosti i dopusti si dovoljnu otvorenost koja omogućava usvajanje jednog drugog asortimana empirijskih alata, koji omogućavaju objektivno sagledavanje vjerskih pitanja – na ovaj način ćete pred sobom imati niz spoznaja koje zahtjevaju drugačiji oblik empirizma, a znanstvena objektivnost omogućit će vam da proširite vidike i svoju spoznaju usmjerite ka beskompromisnom traženju istine. Ovaj mali osobni izazov vama predlažem, jer malo tko u opisu posla ima otkrivanje istine i skepsu prema svemu kao što to ima znanstvenik.

  Ovladavši novim alatima empirizma, uvjeren sam da ćete svoje nove spoznaje (ili potvrdu starih?) podjeliti i s nama, svojim čitateljima.

  Naravno, sve je, kao i uvijek, samo u vašim rukama 🙂

  Još jednom hvala na pažnji i do čitanja!

 7. Sinjor kaže:

  Svaka čast Pavel, ovakve bljuvotine zbilja mogu proizaći samo u hrvatskim medijima. Naime, ono što je nekima manje poznato, Sudac je u mlađim danima, u prepunoj crkvi, izveo mađioničarski trik, tj. napravio privid levitacije hostije. Vjerski puk bijaše oduševljen i tu je čovjek uvidio biznis te se lagano prebacio iz mađioničarskih voda u karizmatike, a usput prenijeo iskustvo s prethodnog radnog mjesta.

  @Brand Manager; zbilja, nikakav osobni kontakt ne može učiniti išta dobro o mom mišljenju spram ovog šarlatana, sve što se vidi iz ovoga nalaže kako je riječ o takvom prodavaču magle i lažovu kakvog nećete naći ni u klupama Banskih dvora.

  • Hvala na komentaru i uz ovaj post. Samo jedna opaska uz vašu tvrdnju da “ovakve bljuvotine zbilja mogu proizaći samo u hrvatskim medijima”. Naime, nigdje nisam čito veće “bljuvotine”, kako vi to kažete, nego u britanskom žutom tisku. Naše novine nisu im ni do koljena. Razlika je, naravno, u tome što u Velikoj Britaniji možete kupiti i ozbiljne novine, poput The Guardiana, dok kod nas ne možete.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: