Uprava Filozofskog fakulteta i studentski prosvjed

29. ožujka 2010. godine, dan prije najavljenog prosvjeda studenata ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (vidi ovdje i ovdje), na službenoj mrežnoj stranici Filozofskog fakulteta pojavila se sljedeća obavijest:

Zbog održavanja studentskog prosvjeda pred Sveučilištem, u utorak 30. ožujka od 14,00 – 18,00 sati izostanak studenata s predavanja i vježbi neće se evidentirati.

Dekan, Dr. sc. Damir Boras, red. prof.

Osobno nemam ništa protiv toga da studenti procijene da je bolje da sudjeluju na tom prosvjedu nego da pohađaju nastavu u isto vrijeme. Nemam ništa ni protiv toga da pojedinci iz uprave FF-a smatraju da je bolje da studenti sudjeluju na tom prosvjedu nego da pohađaju nastavu u isto vrijeme. Ali imam protiv toga da dekan, koristeći se svojim službenim ovlastima, radi studentskog prosvjeda unaprijed  na neko vrijeme razrješava sve studente njihove temeljne obveze prema članku 48., stavku 1. Statuta Filozofskog fakulteta, a to je uredno pohađanje nastave. 

Većina nastavnika dopušta nekoliko izostanka u 15 tjedana nastave i ne vidim nikakvog razloga zašto bi se izostanak s nastave zbog sudjelovanja na prosvjedu izuzimao iz kvote dopuštenih izostanaka na koje studenti ionako imaju pravo, bar na velikoj većini kolegija. Na ovaj način, unaprijed opravdavajući izostanak zbog studentskog prosvjeda mimo kvote dopuštenih izostanaka predviđenih izvedbenim planom nastave, dekan službeno poručuje studentima da je odlazak na ovaj prosvjed važniji od urednog pohađanja nastave, čime izravno podržava prosvjed. Možda sam u krivu, ali po mojem mišljenju to graniči sa zloupotrebom dekanskog položaja.

2 Responses to Uprava Filozofskog fakulteta i studentski prosvjed

  1. Slažem se s kvalifikacijom toga kao zloupotrebe dekanskog položaja. Tradicionalno je i zapravo svojstveno prosvjedu i socijalno osjetljivom angažmanu putem oblika građanskog neposluha, pa… neposluh! Koji se manifestira kao svojevoljno odstupanje od propisanih pravila ili očekivanja ponašanja. Pa tako i pohađanja nastave. Mnogi prosvjednici koji su zaista znali radi čega prosvjeduju, bili su spremni suočiti se s posljedicama činjenice da je prosvjed — upravo to.

    • Hvala na komentaru, Matko. Usporedba koju povlačiš s građanskim neposluhom čini mi se sasvim primjerenom. Poanta građanskog neposluha gubi se ako nisi spreman podvrgnuti se sankcijama i time ukazati na neku nepravednost u sustavu.
      Nego, jedan kolega mi je rekao da su organizatori prosvjeda od dekana tražili da donese spornu odluku. Ne bih htio komentirati dekanovu susretljivost ukoliko je to istina, ali slažem se sa spomenutim kolegom da taj zahtjev organizatora ukazuje na njihovu procjenu da na prosvjedu neće biti velik broj ljudi te da bi ga se moglo povećati spomenutom dekanskom odlukom.
      Inače, u medijima se govorilo o 600 prosvjednika, iako se meni iz televizijskih priloga i novinskih foto-reportaža taj broj činio upola manjim.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: