Reforma loše provedene reforme 2

Danas sam primio dopis vezan uz postupak reakreditacije postojećih studijskih programa. Koordinacija za reakreditaciju studija Filozofskog fakulteta dala je nekoliko naputaka o načinu pisanja opisa predmeta, uključujući naputak koji glasi: 6. broj ECTS bodova ne smije se mijenjati.

Iz ovog naputka vidljivo je da Filozofski fakultet, ili barem njegova Koordinacija za reakreditaciju,  ili ne razumije svrhu postupka reakreditacije ili taj postupak jednostavno odbija provesti sukladno njegovoj svrsi. Naime, svrha je supstancijalna revizija reformiranih programa radi njihovog daljnjeg prilagođavanja ciljevima bolonjske reforme.

E sad, kako je moguće supstancijalno revidirati reformirani program uz zadržavanje postojećeg broja ECTS bodova, meni nije jasno. Kao što sam objasnio u prethodnom postu, u većini sadašnjih programa, ECTS bodovi pridruživani su kolegijima na temelju bodovnih križaljki primjenjivanih na stare programe, ili već na neki drugi način koji NE uključuje izračun približnog optrećenja studenata (1ECTS bod = 25-30h radnih sati), što je osnovna svrha ECTS bodova. Koordinacija je eventualno mogla dodati naputak da se opterećenje studenata u svakom kolegiju prilagodi postojećem broju bodova. S citiranim naputkom, a bez ovog dodatka, stvar je jasna: Koordinacija za reakreditaciju programa Filozofskog fakulteta dala je naputak odsjecima koji ONEMOGUĆUJE supstancijalnu reviziju studijskih programa.

Naravno, Koordinacija za reakreditaciju ne odlučuje. Odlučuje sveučilišni Odbor za upravljanje kvalitetom u koordinaciji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). 22. veljače 2010. AZVO je objavila Pravilnik o dopusnicama i reakreditaciji. U Članku 13., stavku 5. stoji:

Za svaku studijsku obvezu dodijeljen odgovarajući broj ECTS bodova, koji se mjere cjelokupnim radom koji student mora uložiti kako bi stekao predviđene ishode učenja u sklopu te obveze;

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se, i u kojoj mjeri, Odbor za upravljanje kvalitetom pobrinuti oko provedbe ovoga članka. Koordinacija za akreditaciju Filozofskog fakulteta, čini se, računa da neće.

Komentiraj